Lakisääteinen eläketurva

Valion Eläkekassa vakuuttaa osakkaiden työsuhteessa olevat työntekijät ja luottamustoimen haltijat työntekijän eläkelain (TyEL) mukaan. TyEL-vakuutettuja ovat kaikki 17-67-vuotiaat työntekijät, joille maksetaan palkkaa vähintään 59,36 euroa kuukaudessa.

TyEL:n mukaisia lakisääteisiä eläke-etuuksia ovat vanhuuseläke, osittainen varhennettu vanhuuseläke, työkyvyttömyyseläke, työuraeläke, perhe-eläke sekä ammatillinen kuntoutus.

Vanhuuseläkettä ja osittaista varhennettua vanhuuseläkettä voi hakea verkossa.

Hae eläkettä verkossa tästä

Lisäeläketurva

Valion Eläkekassassa on lisäksi lisäeläketurvaa hoitava A-osasto. A-osaston lisäturvan piiriin pääsevät työnantajan ilmoittamat kassan säännöissä lueteltuihin henkilöstöryhmiin kuuluvat toimihenkilöt. A-osastosta myönnetään säännöissä tarkemmin määriteltyjä vanhuus-, työkyvyttömyys- ja perhe-eläkkeitä sekä sairaus- ja hautausavustuksia.

Lisätietoja eläke-etuuksista saatte eläkeryhmämme toimihenkilöiltä ja Eläketurvakeskuksen sivuilta www.etk.fi sekä Työeläke -neuvontapalvelusta.

Eläkkeensaajien sähköinen asiointi

Eläkkeensaajien käytössä on sähköinen palvelu, jossa voit

 • muuttaa pankkitiliä, jolle eläkkeesi maksetaan
 • nostaa veroprosenttiasi
 • muuttaa postitusosoitetta, jonne lähetämme kirjeet eläkkeessäsi tapahtuneista muutoksista.

Palveluun kirjaudutaan matkapuhelimen mobiilivarmenteella tai verkkopankkitunnuksilla.

Palvelun pääset klikkaamalla tästä.

Sähköpostiosoitteet

Lähetä meille suojattu sähköposti näin:

 • Klikkaa linkkiä https://securemail.valio.fi/securemail
 • Palvelu pyytää sinua kirjoittamaan sähköpostisoitteesi sille varattuun kenttään.
  Palvelua ensimmäistä kertaa käyttäessäsi sinua pyydetään rekisteröitymään (kirjoita keksimäsi salasana sille varattuun kenttään).
 • Viesti-ikkuna avautuu. Voit kirjoittaa viestisi ja liittää siihen haluamasi liitetiedostot.

Eläke- ja kuntoutusasioissa lähetä viestisi osoitteeseen elake@valio.fi
Tapaturma- ja ammattitautiasioissa lähetä viestisi osoitteeseen tapaturmakorvaus@valio.fi
Työnantaja; vakuuttamiseen ja vakuutusmaksuihin liittyvissä asioissa lähetä viestisi osoitteeseen vakuuttaminen@valio.fi

Älä lähetä arkaluonteisia tietoja tavallisen sähköpostin välityksellä, vaan käytä yllä kuvattua suojattua yhteyttä, tavallista postia tai faksia.

Usein kysytyt kysymykset

 • Miten haen eläkettä?

  Kaikkia eläkkeitä on haettava. Eri eläke-etuuksilla on omat hakemuslomakkeensa, jotka löydät sivuiltamme. Eläkehakemus on hyvä tehdä noin 1-2 kuukautta ennen eläkkeelle jäämistä.

 • Milloin saan eläkepäätöksen?

  Eläkkeen laskemista varten tarvitsemme ansiotietosi työsuhteesi päättymiseen saakka. Nämä tiedot pyydämme työnantajaltasi. Tiedot saatuamme laskemme eläkkeesi ja postitamme päätöksen kotiosoitteeseesi.

 • Milloin saan työeläkekortin?

  Työeläkekortin saat, jos sinulle on myönnetty lakisääteinen vanhuus-, työkyvyttömyys- tai työuraeläke. Kortti lähetetään kotiosoitteeseesi noin kuukauden kuluessa ensimmäisestä eläkkeen maksupäivästä. Lisätietoa työeläkekortista saat tästä.

 • Miten eläkettäni verotetaan?

  Työeläke on veronalaista tuloa ja toimitamme ennakonpidätyksen Verohallinnon ohjeiden mukaisesti. Eläketulon verokorttia varten sinulla tulee olla eläkepäätös ja tiedot alkuvuoden tuloistasi sekä tehdyistä ennakonpidätyksistä ja vähennyksistä.

  Ennen eläkeverokortin saapumista pidätämme eläkkeestäsi veroa 40 %. Palautamme mahdollisesti liikaa perimämme veron saatuamme eläkettä varten lasketun verokortin.

  Seuraavina vuosina saamme tiedon veroprosentistasi suoraan verottajalta. Voit aina halutessasi korottaa eläkkeesi veroprosenttia olemalla yhteydessä meihin.

 • Miten ilmoitan uuden osoitteen tai tilinumeron?

  Osoitteenmuutos

  Saamme tiedon osoitteenmuutoksesta suoraan Väestörekisterikeskuksesta.

  Tilinumeron muutos

  Jos tilinumerosi muuttuu, ilmoita uusi tilinumerosi meille kirjallisesti. Tästä voit avata tilinumeron muutoslomakkeen. Täytettyäsi lomakkeen tulosta se, allekirjoita ja postita Valion Eläkekassaan. Pankkitilin muutosilmoituksessa on aina oltava allekirjoituksesi. Emme ota tilinumeron muutosta vastaan puhelimitse. Voit myös pyytää pankkia ilmoittamaan meille uuden tilinumerosi.

   

 • Mikä on elinaikakerroin?

  Elinaikakertoimella sopeutetaan eläkkeiden määrä eliniän muutoksiin. Elinaikakerroin pienentää kuukausieläkettä pysyvästi, mutta sen leikkaavaa vaikutusta voi kompensoida jatkamalla pidempään työelämässä.

  Elinaikakerroin koskee vuonna 1948 ja sen jälkeen syntyneitä henkilöitä ja se määritetään kullekin ikäluokalle erikseen 62 vuoden iässä. Viimeksi elinaikakerroin on vahvistettu vuodelle 2019 ja se on vuonna 1957 syntyneillä 0,95722.

  Lue lisää elinaikakertoimesta täältä.

 • Milloin eläkkeeni maksetaan?

  Eläkkeet maksetaan kuukausittain kunkin kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä sille pankkitilille, jonka olet ilmoittanut Eläkekassalle. Uuden eläkkeen ensimmäinen maksupäivä saattaa poiketa normaaleista maksupäivistä. Ensimmäisen maksupäivän löydät eläkepäätökseltäsi.

   

 • Milloin eläke voidaan maksaa ulkomaille

  Voimme maksaa eläkkeen suoraan SEPA-maihin, joita ovat kaikki EU-maat sekä Islanti, Lichtenstein, Norja, Monaco ja Sveitsi. Jos haluat, että eläkkeesi maksetaan SEPA-alueen ulkopuolelle, sinun tulee olla yhteydessä Eläkekassaan. Lähetämme vuosittain ulkomailla asuville eläkkeensaajille asumisilmoituslomakkeen. Täytä lomake ja palauta se allekirjoitettuna määräpäivään mennessä varmistaaksesi eläkkeesi maksamisen jatkuminen.

 • Mitä indeksitarkistuksia eläkkeisiin tehdään?

  Työeläkeindeksi

  Maksussa olevia eläkkeitä tarkistetaan vuosittain työeläkeindeksillä. Indeksitarkistuksen määrään vaikuttavat Tilastokeskuksen laskemien kuluttajahinta- ja ansiotasoindeksien muutokset. Työeläkeindeksissä hintatason muutos vaikuttaa 80 prosenttia ja palkansaajien ansiotason muutos 20 prosenttia.

  Palkkakerroin

  Eläkettä laskettaessa vakuutetun työuran aikaiset ansiot tarkastetaan eläkkeen alkamisvuoden tasoon palkkakertoimella. Palkkakertoimessa hintatason muutoksen osuus on 20 prosenttia ja palkansaajien ansiotason muutoksen osuus 80 prosenttia.

  Sosiaali- ja terveysministeriö antaa asetuksella työeläkeindeksin ja palkkakertoimen pisteluvut vuosittain lokakuun loppuun mennessä.

  Lisätietoa indekseistä saat Eläketurvakeskuksen sivuilta.